Een lange tijd onder te veel spanning kan leiden tot burn-out!

Spanning

Iedereen ervaart zo nu en dan spanning, daar is helemaal niks mis mee. Een bepaalde mate van spanning kan ons o.a. helpen om alert te zijn en goed en snel te kunnen handelen. Stress ervaren we wanneer we meer spanning ervaren dan nodig is. Wanneer we korte tijd spanning of stress ervaren kunnen we daar prima zelf van herstellen. Zeker wanneer we genoeg reserves hebben. Dan lossen we het zelf op.

Overspannen

Wanneer we langere tijd stress ervaren, dan is dit een grotere aanslag op ons lichaam en geest. We kunnen in een negatieve spiraal terecht komen. Ons lichaam en geest staan te veel en te lang onder spanning. We verliezen energie en worden ook sneller en steeds meer moe. En raken verder uit balans.

Dat kan allerlei gevolgen hebben: fysiek vatbaarder worden voor ziekte, emotioneel sneller geraakt of geïrriteerd zijn. Maar ook een verminderde stemming, snel chagrijnig worden, minder kunnen hebben, etc. De één gaat meer botsen met anderen, de ander trekt zich meer terug. Ook kan het zijn dat we slechter slapen, of juist meer slaap nodig hebben. De eetlust kan veranderen.

Burn-out

Wanneer we lange tijd onder te veel spanning staat zonder in te grijpen, dan kan een burn-out volgen. Een aantal lichamelijke symptomen kunnen zijn:

  • Geen energie meer
  • Een uitgeblust gevoel
  • Hartkloppingen
  • Hyperventilatie
  • Hoge bloeddruk
  • Hormoonschommelingen
  • Niet meer kunnen concentreren

Op tijd ingrijpen

Hoe dan ook; allemaal signalen waarbij het goed is om in te grijpen! Wanneer u weet waar het aan ligt en wat u hieraan kunt doen, kunt u soms zelf tot verandering komen.

Echter vaak lukt het onvoldoende om zelf tot verandering te komen, zeker wanneer er niet wordt gekeken naar de oorzaak die erachter ligt. Waardoor hebt u het ‘te druk’ en waarom ervaart u zoveel stress en spanning?

Daar naartoe gaan is nodig om tot werkelijke verbetering te kunnen komen.

Komt bovenstaande u bekend voor, vraag dan hulp, hoe eerder hoe beter! Want voorkomen is beter dan genezen.

Advies of afspraak maken

06 – 405 886 02

Liever teruggebeld worden?

Liever eerst persoonlijk contact voordat u een afspraak maakt? Laat dan uw gegevens hieronder achter en ik bel u persoonlijk terug