Wat is persoonlijkheid? Hoe wordt persoonlijkheid gevormd?
En kunnen we onze persoonlijkheid veranderen?

Persoonlijkheidsvragen

Wat is persoonlijkheid, hoe wordt persoonlijkheid gevormd en kunnen we onze persoonlijkheid veranderen? Als we bepaalde persoonlijkheidstrekken hebben waar we minder blij mee zijn, kunnen we daar wat aan doen?

Gelukkig is het antwoord: ja!
Omdat we altijd kunnen blijven leren en groeien kunnen we ook onze eigen persoonlijkheid vormen. Al vroeg in ons leven wordt onze persoonlijkheid beïnvloed en gevormd door wat we meekrijgen (en hoe we daarop reageren). Daardoor wordt onze ware aard als het ware verstopt onder allemaal laagjes van gedrag en denkbeelden die we ons eigen maken tijdens ons leven. Hoe we iets gewend zijn te doen, of hoe we gewend zijn ergens mee om te gaan, of ergens over denken, is niet wie we wérkelijk zijn!

Kijken naar de oorsprong

Hoe meer zicht we krijgen op het ontstaan van bepaalde persoonlijkheidstrekken, hoe beter we hier grip op kunnen krijgen. En er zelf sturing aan kunnen gaan geven om te worden zoals we wérkelijk WILLEN zijn!!

Bijvoorbeeld: voor wie niet heeft meegekregen om over gevoelens te praten en ze toe te laten en te uiten, wil het niet zeggen dat hij/zij dat van nature niet kan. Kijk maar naar baby’s en jongere kinderen. Die kunnen zich over het algemeen prima laten horen en hun gevoel uiten naar de buitenwereld! Dat vermogen hebben we allemaal bij onze geboorte meegekregen om te ontwikkelen.

Wat we meemaken ná onze geboorte heeft invloed op welke manier we dat vermogen kunnen ontwikkelen of dat het nog een tijd ‘verstopt’ blijft of onderdrukt wordt. Wanneer er bijvoorbeeld door ouders niet over gevoelens wordt gepraat, is er weinig begeleiding in hoe dat vermogen te ontwikkelen. Maar we hebben het nog steeds wel in ons.

Dat is iets dat opnieuw vrijgemaakt kan worden!

Persoonlijke ontwikkeling

Het mooie van het leven is dat we héél ons leven lang kunnen blijven groeien en ons kunnen ontwikkelen. Er is áltijd nog iets te leren. Zo hoeft het leven nooit saai te worden!

Of het gaat om assertiever worden, beter met emoties en gevoelens omgaan, ontwikkelen van (beter) leiderschap, meer zelfvertrouwen, beter beslissingen kunnen nemen.. Alles is mogelijk!

Wilt u sparren over hoe u uzelf verder kunt ontwikkelen, in het algemeen of in een bepaalde situatie. Maak dan gerust een afspraak.

Dit kan middels individuele gesprekken bij Psycholoog Kloosterzande in gemeente Hulst. Daarnaast kan de cursus zelfbewustzijn ook interessant zijn!

Advies of afspraak maken

06 – 405 886 02

Liever teruggebeld worden?

Liever eerst persoonlijk contact voordat u een afspraak maakt? Laat dan uw gegevens hieronder achter en ik bel u persoonlijk terug